Otellerin Yıldız Sayısı Neye Göre Belirleniyor?
2 Eylül 2015Otel müşterilerinden bazılarının ne biçim 5 yıldızlı otel, gibi şikayet içerikli sorularını duyarız. Bazen de X otel de beş yıldızlı, Y otel de 5 yıldızlı ama arasında dağlar kadar fark var… Aslında bu otel 4 yıldızlı olmalı şeklinde ifadeleri de çok duyarız. Oteller yıldızlarını kendileri mi veriyor, yıldız sayısı neye göre belirleniyor? Öncelikle otellerin ve diğer tüm turistik tesislerin; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduklarını belirtelim. Otellerin işleyişleri, asgari nitelikleri yani standartları, ruhsatları, sınıflandırılmaları yani yıldız sayılarını belirleyen, denetleyen yasal merci Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır.
Oteller, moteller gibi turistik tesislerle ilgili mevzuat ise Kanun: Turizmi Teşvik Kanununu ve Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’tir. Söz konusu yönetmelik, tesislerin nitelikleri, taksonomisi yani bölümlendirilmesi, tanımlanması ve taşıması gereken asgari nitelikleri belirlemektedir. Bu yönetmeliğin amacı; Turizm tesislerine turizm yatırımı ve turizm işletmesi belgelerinin verilmesine, bu tesislerin yönetim, personel ve işletme özellikleri ile uymak zorunda oldukları fiziki şartlara, işletmecilik esaslarına, uygulanacak fiyat tarifelerinin hazırlanmasına ve onaylanmasına ilişkin hükümleri kapsar. Şeklinde belirtilmiştir.
Örneğin otel nedir, otel sınıflaması nasıl olur, oteller neye göre yıldız alır, motel nedir gibi akla gelen tüm sorular bu yönetmelikte cevabını bulmaktadır.

Bu referans bağlantısını kullanarak yerinizi kaydettiğinizde ilk 5 rezervasyonunuzda hiç komisyon ödemeyeceksiniz. Detaylar için tıklayınız…
Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre otel tanımı şu şekilde yapılmıştır:
Oteller, aslî fonksiyonları müşterilerin konaklama ihtiyaçlarını sağlamak olan, bu hizmetin yanında, yeme-içme, spor ve eğlence ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen tesislerdir.
Söz konusu yönetmelikte belirtildiği üzere oteller, yıldız sayılarına göre 5 gruba ayrılmıştır. Bir, iki, üç, dört ve beş yıldızlı oteller…
Bir yıldızlı oteller Hangi Nitelikleri Taşımak Zorundadır?
a) Bir yıldızlı otellerin en az on odası bulunmalıdır.
b) Sadece yaz sezonu boyunca açık tutulan tesisler hariç olmak üzere girişte rüzgârlık, hava perdesi, döner kapı veya benzeri düzenleme.
c) Resepsiyon ve kapasiteye yeterli lobiden oluşan, rahat oturma imkânının sağlandığı kabul holü (Yeterli büyüklükte ayrı bir oturma salonu bulunması durumunda, belirtilen imkânın lobide sağlanması şartı aranmaz).
d) Kahvaltı ofisi ve kahvaltı salonu (Yeterli büyüklükte oturma salonu veya lokanta bulunması durumunda bu mahaller kahvaltı verme amaçlı da kullanılabilir, yazlık tesislerde bu amaçla kullanılan salonun bir kısmı açık olabilir.).
e) Yönetim odası.
f) Müşterinin ineceği veya çıkacağı kat sayısının üçten fazla olması hâlinde otel kapasitesi ile orantılı müşteri asansörü.
g) 06:00 – 24:00 saatleri arasında büfe hizmeti.
h) İlkyardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap.
i) Odalarda dışarı ile doğrudan bağlantılı telefon.
j) Oda sayısının en az yüzde yirmi beşine hizmet verebilecek sayıda resepsiyonda emanet kasası veya müşteri yatak odalarının tamamında kıymetli eşya kasası.
k) Genel mahaller ve yatak odaları döşemelerini tamamen kaplayan halı, seramik, parke gibi nitelikli malzeme.
İki yıldızlı oteller Hangi Nitelikleri Taşımak Zorundadır?
Bir yıldızlı oteller için aranan nitelikleri ek olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
a) İklim koşullarına göre genel mahallerde klima.
b) Yatak katlarında kat hizmetleri için ofis veya dolap.
c) Odalarda saç kurutma makinesi.
d) Odalara içecek hizmeti.
Yönetmelikte açık olarak belirtildiği gibi, bir yıldızlı otellerden iki yıldıza terfi etmek için hatırı sayılır ek niteliklerin kazandırılmış olması, tesislerde önemli bir iyileştirme gerekmektedir. Yani olay, tesis sahibinin ben yıldız sayısını artırdım demesiyle ilgili değildir.
Üç yıldızlı oteller Hangi Nitelikleri Taşımak Zorundadır? Üç Yıldızlı Otellerin Bu Unvanı Kazanmasının Şartları Nelerdir?
İki yıldızlı oteller için aranan niteliklere sahip olduktan sonra ilave aşağıda belirtilen nitelikleri taşımak zorunda plan Üç Yıldızlı Otellerin bu unvanı alması için:
a) İklim koşullarına göre odalarda klima.
b) Yatak sayısının yüzde yirmi beşi oranında oturma imkânının, lobide ya da ayrı düzenlenmiş oturma salonunda sağlanması.
c) İlave bir yönetim odası.
d) Odalarda televizyon.
e) Odalarda mini bar ile mevcut yiyecek ve içecek türlerine uygun servis malzemesi bulundurulması.
f) Yüzme havuzu, ikinci sınıf lokanta, kafeterya veya kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşecek şekilde en az elli kişilik çok amaçlı salon veya toplantı salonu ünitelerinden en az bir adedi.
g) Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti.
h) Rezervasyon işlemlerinin elektronik ortamda yapılması.
i) Yirmi dört saat büfe hizmeti.
Dört yıldızlı oteller Hangi Nitelikleri Taşımak Zorundadır? Dört Yıldızlı Otellerin Bu Ünvanı Kazanmasının Şartları Nelerdir?
En Çok Yorum Alan 10 Alanya Oteli
Yıldız sayısı arttıkça, aranan standartlardan anlaşılacağı gibi tesisin niteliklerinde de önemli bir gelişim görülmekte, bu unvanı almaları zorlaşmaktadır. Dört yıldızlı oteller; üç yıldızlı oteller için aranan tüm nitelik ve özelliklere ek olarak aşağıdakileri de eksiksiz olarak taşımak zorundadır.
a) Kabul holünde telefon hizmeti.
b) Müşterilerin ineceği veya çıkacağı kat sayısının ikiden fazla olması hâlinde otelin kapasitesiyle orantılı müşteri asansörü.
c) Odalarda ve genel mahallerde klima.
d) Odalarda; yatak örtüsü, mini bar, kıymetli eşya kasası.
e) 06:00 – 24:00 saatleri arasında oda servisi.
f) Kuru temizleme ile terzi hizmeti.
g) Her katta kat ofisi düzenlemesi (Ayrık yerleşimler şeklinde düzenlenmiş tesislerde hizmetin aksamaması kaydıyla kat ofisinin her katta bulunması zorunlu değildir).
h) Satış ünitesi.
i) Çeşitli dillerde süreli yayın, kitap gibi dokümanların yer aldığı okuma mahalli.
j) Kapasitesi yüz kişiden az olmamak kaydıyla, tesis yatak kapasitesinin en az yüzde ellisine hizmet veren asgarî ikinci sınıf lokanta.
k) Yeterli büyüklükte bagaj odası ve bu mahalde emanet hizmeti.
l) Servis merdiveni veya asansörü (Ayrık yerleşimler şeklinde düzenlenmiş tesislerde servis merdiveni veya asansörü bulundurulmasına ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir).
m) Toplam personelin en az yüzde on beşinin konusunda eğitim almış olması.
n) İdarî personelin konusunda eğitimli veya en az beş yıl deneyim sahibi olması.
o) Telefon, faks, internet bağlantılı bilgisayar gibi büro araçlarıyla donatılmış çalışma ofisi.
p) Odalara mesaj bırakabilme sistemi ya da buna yönelik hizmet verilmesi.
r) Ayrıca;
1) Kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşecek şekilde en az yüz kişilik çok amaçlı salon ve fuayesi,
2) Kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşecek şekilde en az yüz kişilik donanımı ve oturma düzeni bulunan toplantı salonu,
3) En az yüz kişi kapasiteli kabare, tiyatro, sinema etkinliklerinin yapılabileceği kapalı salon,
4) Kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşen, en az ikiyüz kişilik konferans salonu, salon ile bağlantılı simultane tercüme hizmetleri mahalli ve fuaye, sekreterlik hizmeti, fuaye veya salon ile bağlantılı en az iki çalışma odası,
5) Kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşecek şekilde en az yüz kişilik gece kulübü veya diskotek,
6) Kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşecek şekilde en az yüz kişilik bar salonu,
7) Kişi başına en az 1.2 metrekare alan düşecek şekilde en az yüz kişilik pasta salonu,
8) Türk mutfağı mönüsü olan, servisi ve tefrişi geleneksel Türk kültürünü yansıtan, alakart hizmet verilen asgarî ikinci sınıf lokanta,
9) Diğer kültürlerin mutfaklarından birine ait mönüsü olan, servisi ve tefrişi ait olduğu kültürü yansıtan, alakart hizmet verilen asgarî ikinci sınıf lokanta,
10) En az 40 metrekare büyüklükte jimnastik salonu; Türk hamamı, buhar banyosu, kar odası, tuz odası, tuzlu buhar odası, sıcak taş odası, alarm sistemi bulunan sauna, masaj üniteleri, aletli masaj üniteleri, cilt bakım üniteleri gibi ünitelerden en az dört adedi,
11) Bovling-bilardo salonu, duvar tenisi salonu; uzman personel eşliğinde, çocuklara yönelik oynama, dinlenme alanları ve tuvaletleri bulunan çocuk bakım ve oyun odası ile bahçesi; golf sahası, tenis kortu, spor salonu, açık spor sahası, go-kart pisti, kayak pisti veya benzeri imkânlar sağlayan ünitelerden en az dört adedi,
12) Açık yüzme havuzu,
13) Kapalı yüzme havuzu,
ünitelerinden en az üç adedi.
Beş yıldızlı oteller Hangi Nitelikleri Taşımak Zorundadır? Beş Yıldızlı Otellerin Bu Ünvanı Kazanmasının Şartları Nelerdir?
Beş yıldızlı unvana sahip olmak tüm tesislerin hedefidir. Yönetmelikte belirtilen esaslara, niteliklere sahip olmayan 4 yıldızlı oteller 5.yıldıza terfi edemezler.
Beş yıldızlı oteller; yerleşme durumu, yapı, tesisat, donanım, dekorasyon ve hizmet standardı olarak üstün özellikler gösteren ve toplam personelinin en az yüzde konusunda eğitim almış personelden oluşan en az yüz yirmi odalı otellerdir. Beş yıldızlı oteller, dört yıldızlı oteller için arananlara ilave olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
a) Müşterilerin ineceği veya çıkacağı kat sayısının birden fazla olması hâlinde otelin kapasitesiyle orantılı müşteri asansörü.
b) Odalarda, yatak başucunda merkezî aydınlatma düğmesi ve priz, boy aynası.
c) Odalarda, bornoz, diş temizlik kiti, tek kullanımlık terlik, dikiş kiti, ayakkabı sileceği, cilası, duş köpüğü, makyaj temizleme pamuğu, kutu kâğıt mendil, şemsiye gibi en az beş adet amblemli malzeme.
d) Banyolarda, resepsiyonla bağlantılı telefon.
e) Altı odadan az olmamak üzere, oda kapasitesinin asgarî yüzde beşi oranında tütün ürünleri içilmeyen oda düzenlemesi.
f) Beşinci fıkranın (r) bendinde belirtilen ünitelerden en az altı adedi.
g) Yirmi dört saat oda servisi.
h) Garaj veya üzeri kapalı otopark, bu mahallerde yirmidört saat görevli personel.
i) Odalarda, uydu erişimli televizyon, video oynatıcı ve ücretsiz internet imkânı.
j) Bay ve bayan kuaförü.
k) Satış üniteleri.
l) Alakart hizmet verilen asgarî ikinci sınıf lokanta.
m) Müşteri ilişkileri ve danışmanlık gibi hizmetlerin, resepsiyondan ayrı bir mahalde konusunda eğitimli ve deneyimli personel tarafından verilmesi.
n) Kat koridorlarında resepsiyonla bağlantılı telefon
Sonuç olarak Kanun: Turizmi Teşvik Kanununu’nda belirtilen tüm yasal durumlar, izlenecek yollar ve tesislerin takipleri ile tesis tanımlamaları, taşıması gereken özellikler devlet güvencesi altına alınmıştır. Bakanlık denetlemeleri sonucunda değişiklik yapma, tesis iyileştirme kararı, gerekirse kısmi süreli veya sürekli olarak işyeri kapatılması söz konusudur.
Otellerin Yıldız Sayısı Neye Göre Belirleniyor? Başlıklı yazımızın d sonuna geldik. Umarım aradığınız soruların yanıtlarını yeterince bulmuşsunuzdur. Değerli otelbul.tk ziyaretçileri sizler de konuyla ilgili yorum ve şikayetlerinizi bu başlık altında belirtebilirsiniz..
Ezgi Su Ceyhan
Otelbul.org
Çok faydalı bir yazı olmuş…
Lamos Otelde 6 gece kaldım, (üstte sıraladığınız kriterler bir çoğu var ama bu kriterler bir otel 5 yıldız almasını hakettmez bunun dışında orada kalanlara yapılan hizmetler sunumlar ilgi yemek kalitesi çeşitliliği otelin konumu bunlarda ayrı bir etkendir.) Benim kaldığım otelde LAMOS Ayaş Mersin özellikle büyük yazdm görünmesi için 6 gece boyunca yemekler tek kelime ile berbat denecek kadar kötüydü kullanılan etlerin et olduğundan şüphem var kesinlikle et olmadığını tahmin ediyorum 6 gece boyunca her akşam aynı tatlı menüsü müşebbek ve lokma yanında puding sıcak yemekler iki üç çeşit onlarda döner dolaşır aynı şeyleri yersiniz salata ve soğuk mezeler o kada az ki yarım pansiyon normal bir otelde yani yıldızı olmayan bir otelde kalsanız daha çok çeşit yersiniz. herşey dahil diye gittiğimiz otelde sadece sabah öğle ve akşam yemeği olmak üzere bunun yanında çay da dahil onun dışında hiç birşeye vermediler herşeye para istediler, koridorlar hava tamamen karararana kadar ışıkları yanmıyor bu nasıl bir anlayışsa sezon sonuna doğru gittiğimiz için hiç bir aktivete açık değildi oysa 5 yıldızlı bir otelde bütün bunların açık olması gerekli netice de bu yıldızları boşuna almıyorlar. Bir not Personele ilgi gösterirseniz oda size ilgi gösterir yoksa kimsenin umrunda değilsiniz.